Цената на топлоенергията няма да бъде понижена от 1 април
Цената на топлоенергията няма да бъде понижена от 1 април / netinfo
Боев за газа
71408
Боев за газа
Боев за тока
  • Боев за газа
  • Боев за тока

Цената на топлата вода и парното няма да падне от 1 април въпреки поевтиняването на природния газ. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.

След като намали цената, на която Булгарагаз може да продава синьо гориво, енергийният регулатор постанови и нови по-ниски цени на газа за битовите и стопанските потребители. Това ще доведе и до спад на цената на електроенергията, която се произвежда по комбиниран начин от топлофикациите и другите стопански потребители на синьо гориво.

Този ток се изкупува по преференциални цени от Националната електрическа компания, като от топлофикационните дружества са убедени, че ходът е направен, именно за да се подпомогне общественият доставчик.

Цената на топлоенергията няма да бъде понижена от 1 април
netinfo


ДКЕВР намали цената на тока, произвеждан по комбиниран начин от потребителите на природен газ заради поевтиняването на синьото гориво от 1 април с близо три на сто.

Въпреки че от топлофикационните дружества признаха, че регулаторът има право, пред Дарик Валентин Терзийски заяви, че при бургаската топлофикация например намалението на газа не компенсира дори само увеличените разходи за акциз. Отделно пък има намаление със 105 000 лева на приходите от електрическа енергия с намалената цена, така че общо намаленията в разходната част са около 40 на сто по-малко от увеличените загуби от акцизи и намалената цена на тока.

Боян Боев отсече, че няма да има намаление в цените за ползвателите на топла вода.

Цената за доставка на природен газ също бе намалена с различни ставки за различните дружества. Средно намаление с около 3,5 на сто ще има и за крайните битови потребители на природен газ от 1 април.