Цената на козунака няма да скочи преди Великден
Цената на козунака няма да скочи преди Великден / снимка: БГНЕС

Увеличение на цените на козунаците преди Великден спрямо тези от миналата година няма да има, заяви пред Дарик председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

В магазинната мрежа козунаците се предлагат на цени от 4 до 9 лв. за килограм в зависимост от екстрите и пълнежа, обясни Няголов. Най-скъпи са луксозните козунаци със захаросани и сухи плодове, шоколад и бадеми.

Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото

„Хубавият, пресен козунак, произведен на ръка, с много любов от местни родни производители си струва да бъде предпочетен от потребителите", увери Няголов. Той подчерта, че обикновено срокът на годност на такъв козунак е около 10 дни.

По повод на коментарите, че пшеницата е поевтиняла с 25% за година, а това не се отразява на цената на хляба, Тошко Няголов обясни, че това са спекулации.

„Цената на хляба се коментира най-много от хора, които или не ядат хляб, или не го произвеждат, или пък нямат нищо общо с него. Цената на пшеницата падна за кратко и след това отново се вдигна. Брашното поевтиня в края на миналата година с около 25 лв. за тон, но в началото на тази година цените пак се покачиха и стигнаха 720 лв. за тон - за обикновено брашно. Специализираните брашна пък въобще не са поевтинявали" - обясни хлебопроизводителят.

Родните яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат

Според него на този етап няма никакво основание хлябът да се предлага на по-ниска цена. В момента 1 кг. бял хляб се търгува на цени от 1,20 лв. до 1,28 лв., при миналогодишна цена от 1,40 лв. При пълнозърнестите и грахамови хлябове цената е много по-висока.

Други новини от Добрич