Българските стоки да стигат по-лесно до ливанския пазар се разбраха Борисов и Харири
Българските стоки да стигат по-лесно до ливанския пазар се разбраха Борисов и Харири / снимки: Константин Вълков

Със съвместна пресконференция между премиерите на България и Ливан завърши вторият ден от официалното посещение на Бойко Борисов и придружаващата го делегация.

По-рано сутринта на бизнес форум, открит от министър Трайчо Трайков, бяха подписани допълнително споразумение към договора между двете правителства за насърчаване на инвестициите и споразумение за развитие на туризма. “Споразуменията, които подписахме,” каза Саад Харири, “ще спомогнат за развитието на отношенията между България и Ливан в правилната посока.”

Бойко Борисов изрази задоволство от подписаните споразумения, които на практика ще улеснят значително достъпа на български стоки до ливанския пазар. “На първо място искам да благодаря за това, че няколкото проблема, които имаше наследени от миналото между нашите правителства, ще бъдат решени в най-кратък срок. В тази посока разговаряхме вчера и днес. Отстраняването именно на тези проблеми особено в сферата на Министерство на здравеопазването, признаването на българския лев като валута и съответно т.нар. червен коридор за българските стоки, ще помогне на тенденцията да получим много по-добър ръст в стокообмена”, каза Борисов.

Във външнополитически план беше засегната и темата за мира в Близкия изток. “В нашият регион няма да има стабилност, докато Израел се противопоставя на решаването на проблема на палестинците и създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим,” допълни Харири. “Искаме нашата страна да остане пример за взаимно мирно съжителство между общностите и религиите.”

На въпрос каква позиция би заела България след обявяването на резултатите от разследването на трибунала за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, който е баща на настоящия, Борисов отговори: “Аз имах възможност да се запозная с бащата на Саад Харири през 2004 година, когато беше гост на нашия цар. А и като полицай мога да кажа, че ние ще подкрепяме тази позиция, защото извършителите на подобен атентат трябва да бъдат разкрити. Ще се надяваме и други европейски лидери да дойдат в Ливан и да подкрепят тази позиция, защото няма по-гнусно нещо от подобен атентат. Демокрацията, политиката, човешките отношения, изключват подобен тип действия и виновните трябва да бъдат намерени и наказани. Такава щеше да ни бъде позицията и в обратния вариант. Тя е много твърда, много последователна, защото това е най-елементарната справедливост, ако щете.”

Бойко Борисов обяви, че е поел ангажимент да разговаря с министър-председателя на Израел при предстоящото му посещение в България през пролетта на 2011 година.

Българските стоки да стигат полесно до ливанския пазар се разбраха Борисов и Харири
netinfo


Ливан изживява тежък момент, който е трудно да се забележи с просто око, но се усеща от разговорите на хората, от кореспонденциите на чуждите журналисти там, от медиите, от улицата. Посещението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад е само последното доказателство за това. Като част от агресивната кампания на Хизбула срещу Специалния трибунал, разследващ отговорните за убийството на бившия премиер Рафик Харири, посещението на Ахмадинеджад само подсказа, че е възможно сериозно напрежение след обявяването на резултатите.

Все още не се знае кога точно ще излязат наяве разкритията на трибунала, нито към кого ще са насочени погледите след това. Очакванията са, че ще се появят през февруари 2011 година. Ако се потвърдят съмненията, че не Сирия, а някои членове на Хизбула ще бъдат обявени като основни заподозрени за престъплението, ситуацията в Бейрут наистина може да се влоши.