Българският купувач се ориентира към buy back колите
Българският купувач се ориентира към buy back колите / снимка: Личен архив

Категорията автомобили, които ще се пазаруват най-охотно от българите в близко бъдеще, ще са така наречените buy back коли. Това каза пред DarikFinance.bg Антоан Альоков, издател на сп. „Автооказион". По думите му тази тенденция вече се наблюдава у нас, особено при хората, които имат заделени пари за подобна покупка.

Buy back колите са автомобили, минали през лизингови компании и върнати на официалните вносители. Това са автомобили на 2 - 3, рядко на 4 години, цените са много примамливи. Колите са на малко километри, сравнително малко амортизирани. Хората вече започнаха да се ориентират в тази посока. Там има някакво събуждане на пазара, но делът на тези автомобили на фона на общата криза не е толкова голям, че да кажем, че могат да преобразят картината на пазара като цяло, каза Альоков.

Той допълни, че сега лизинговите компании са водещи, понеже има доста върнати автомобили заради необслужени кредити. Според него това е тенденция, която ще отшуми в рамките на тази - средата на следващата година. След това на преден план ще излязат вносителите на автомобили, които имат собствен buy back, развит пазар.

Цялото интервю с Антоан Альоков четете тук