Българинът ще празнува както обикновено, въпреки кризата
Българинът ще празнува както обикновено, въпреки кризата / Sofia Photo Agency
Българинът ще празнува както обикновено, въпреки кризата
24631
Българинът ще празнува както обикновено, въпреки кризата
  • Българинът ще празнува както обикновено, въпреки кризата

Въпреки кризата, българите ще посрещнат коледно-новогодишните празници почти по същия начин, както и миналата година. Ще празнуват предимно вкъщи, на празнична трапеза и с подаръци според възможностите си, с по-голямо желание за благотворителност и с преобладаващ оптимизъм за бъдещето. Това сочат данните от проведено наскоро социологическо проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Българите ще отделят същите суми за софри и подаръци, както и миналата година. 40 на сто са приготвили до 50 лв. за посрещане на празниците. 30% планират да похарчат между 50 и 100 лв., 21% - над 100 лв., а 9% нямат възможност да отделят нито лев. Пенсионерите ще похарчат най-малко - до 20 лв., и вероятно мнозина от тях ще разчитат на помощ от деца и близки. До 50 лв. за празниците могат да си позволят хората с доход до 500 лв. и живеещите в селата и малките градове. Между 50 и 100 лв. ще отделят най-младите, заетите в частния бизнес, живеещите в областните центрове и столицата, и хората с доход над 1000 лв. Над 100 лв. ще приготвят висшистите, хората с високи доходи, представителите на свободните професии и столичани. Половината българи смятат да похарчат за подаръци до 50 лв., 24% - до 100 лв., 9% - до 200 лв., а 15% казват, че нямат възможност да купят нещо на близките си.

Утежняването на финансовото състояние на българите не намалява желанието им за благотворителност. Напротив, състрадателността се увеличава и хората си дават сметка, че излишните за тях вещи могат да бъдат от полза за нуждаещите се. С 11% е нараснал спрямо миналата година делът на българите, които ще отделят пари за благотворителност по Коледа. 40% от пълнолетните граждани у нас заявяват, че ще дарят пари, дрехи, ще купят подаръци или ще пратят SMS-и за нуждаещите се.

В навечерието на Коледа оптимистите - както за бъдещето на страната (56%), така и за собственото си бъдеще (54%), са чувствително повече от песимистите (съответно 34% и 35%). Най-големи оптимисти са най-младите и представителите на свободните професии.