Булгартабак не предвижда поскъпване на цигарите тази година
Булгартабак не предвижда поскъпване на цигарите тази година / netinfo
Булгартабак не предвижда поскъпване на цигарите тази година
37182
Булгартабак не предвижда поскъпване на цигарите тази година
  • Булгартабак не предвижда поскъпване на цигарите тази година

Цените на цигарите може да останат без промяна през 2011 година. Това съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на „Булгартабак” Иван Биларев. Със сигурност обаче тютюнът за пушене ще скочи с 20 процента заради увеличения акциз тази година. Биларев допълни, че промените в цените на тютюневите изделия ще бъдат ясни през пролетта. Миналата година дори е имало и намаления при няколко марки, една от които е „Ева”. Ето какво каза Биларев:

Ние не искаме да правим свръхпечалби, а тук по-скоро е да може да се покрият разходите и да имаме присъствие на пазара. Друг е въпросът, че тепърва ще правим анализ за следващата година. Общо взето няма кой знае какви причини да увеличаваме цените. Така или иначе ние не сме направили окончателно анализ за годината, тъй като годишните финансови резултати (за 2010-а - бел. ред.) ще излязат в края на март и тогава вече ще можем да кажем по-точно, но към този момент нямаме такива намерения.

Как са се променили навиците на пушачите и ще се насочите ли към рязания тютюн, въпреки че тази година при него има вдигане на акциза?

Имахме рязан тютюн за ръчно свиване на цигари и миналата година в началото този сегмент тръгна да се развива заради това, че неговият акциз беше доста по-нисък от този на цигарите, но реално погледнато той няма кой знае каква перспектива, още повече с повишението на акциза за рязания тютюн, тъй като той трябва да следва акциза на цигарите. След изчерпването на количествата, които бяха произведени през миналата година, ще има вече нови цени на тютюна за пушене.

С колко по-високи ще са те в процентно отношение?

Не бих казал, че ще е повече от 20 процента.