Буфери в актуализацията на бюджета ще осигурят коледните добавки към пенсиите
Буфери в актуализацията на бюджета ще осигурят коледните добавки към пенсиите / снимка: БГНЕС, архив

Решението за коледни добавки за пенсионерите ще бъде осигурено в рамките на съществуващите буфери на внесената актуализация на бюджета за 2014 г. Това обясни от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав
Горанов в отговор на въпрос на Велизар Енчев от Патриотичния фронт.

Поводът е обявеното от премиера Бойко Борисов по-рано през деня намерение на кабинета за допълнителни по 40 лв. за Коледа за около 1 300 000 български пенсионери с пенсии до 286 лв. /официалната линия на бедност у нас/.

Горанов разясни, че има задържани 5 процента от разходите на разпоредителите с бюджетни средства. Същевременно, добави той, поисках от премиера политическата му подкрепа пред партньорите ни в правителството за такова решение. И подчерта, че установената практика кабинетът да подпомага с добавки пенсиите не дава отговор на въпроса това ли е пенсионният ни модел.

Министърът стоял на позицията си, че несъвършенствата в пенсионната система не могат да бъдат решени чрез подхвърляне на дребни суми " за купуване на народната любов". В ситуация на потенциален свръхдефицит и преговори с ЕК аз, след като ми беше възложено от премиера Бойко Борисов, направих анализ и числото, което предложих е 50 млн. лв. да се отделят до края на годината за изплащането на парите, обясни финансистът. Според него, проблемите в пенсионното осигуряване трябва да бъдат предмет на сериозен дългосрочен дебат. По една или друга причина голяма част от пенисите се финансират от данъци, бюджетът за 2014 г. беше съставен неконсервативно и доведе до днешната ситуация, подчерта Горанов.

За да се отнемат аргументите на тези политици, които ни упрекват, че не сме намерили сили да направим това, което те са направили, приемаме, че на фона на всички неблагополучия, които трябва да разплащаме до края на годината, можем да си позволим това, посочи още финансовият министър.

Източник: БТА