Борисов: С 50 000 евро ще участваме в помощта за мигрантите
Борисов: С 50 000 евро ще участваме в помощта за мигрантите / БГНЕС

Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще. Затова се взе решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне бедстващите хора. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Малта, където се провежда срещата на върха по въпросите на миграцията.

Премиерът отбеляза, че България участва с 50 000 евро. „На някой може да им се струват малко, но за нас са си пари", каза Борисов и добави, че те ще са от фонда за подпомагане и няма да е необходимо допълнително да се вадят от бюджета.

"Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите", добави премиерът Бойко Борисов.

Този хаос трябва да бъде прекъснат, категоричен бе Борисов. Това не е редно и спрямо самите бежанци или мигранти, те попадат в едни палатки, попадат в друга несигурност. И ако това не се реши, вие виждате - Австрия, Унгария, Швеция, Словения прави ограда, започват държавите една по една да търсят решение на проблема всяка сама за себе си. Ако Германия започне да връща хора, които е преценила, че не й трябват или не са за Германия, по какъв начин ние ще ги интегрираме тогава, ако ги върнат в България или в Македония, или в Сърбия - ще стане един много неуправляем процес", коментира Борисов.

„Ние насила никой не може да задържим в България. Няма да правим затвори, за да ги задържаме, ако не искат да стоят", каза още премиерът и отбеляза, че има хора, които са задържани във вътрешното на страната и връщани в бежанските центрове, откъдето те отново бягали.

„Харчим огромни пари и се надявам да се вземе най-накрая правилно решение", каза още Борисов.

Премиерът допълни, че в България има глад за работни места, така че ако се даде възможност да се изберат квалифицирани хора от бежанците за селското стопанство или строителството например, бизнесът ще ги наеме на работа. Въпросът е, че ние насила никой не може да накараме да дойде, добави Борисов.

Източник: БГНЕС