Премиерът Бойко Борисов посочи климатичните промени като една от основните причини за миграционната вълна от последните години. Изказването му дойде при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1", която се провежда в НДК.
 
„Природата всеки ден напомня, че промените в климата са факт. Това, което е днес - наводнения, суши, земетресения, цунамита, и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света“, допълни Бойко Борисов. Затова той е категоричен, че целият свят трябва да положи огромни усилия.
 
Министър-председателят засегна и друга тема, като изтъкна, че цифровизацията, която вече е факт, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита и борба срещу киберпрестъпленията. Борисов разказа, че два дни в Брюксел бил в една група с китайския премиер и с канцлера Меркел, което е дало възможност да разговарят по всичките тези теми.

форум НДК
БГНЕС

Борисов посочи, че 30 града от български и китайски общини са побратимени. Според него това е похвално, защото когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, тъй като те пряко зависят от местната власт.
 
"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще. Затова обаче, според Борисов, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите. Накрая Борисов пожела успех на форума и подчерта, че догодина се честват 70 години от началото на дипломатическите отношения между България и Китай.
 
„Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива“. Това каза още премиерът Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата.
 
По думите му по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.
БТА