/ Dariknews.bg, архив
Повече от 4770 свободни работни места са обявили 451 представители на реалния сектор на 28 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.
 
Търсещите работа, които са посетили срещите с работодателите, за да се запознаят с техните предложения, са 3944.
 
В Павликени, Тервел, Оряхово, Никопол, Септември, Бяла, Руен, Кубрат, Провадия, Търговище, Айтос, Мездра, Омуртаг и Попово са се състояли 14 общи трудови борси. Близо 1140 свободни работни места са обявили 849 работодатели. Предложенията на първичния пазар на труда са били представени пред 1304 търсещи работа. Обявените свободни работни места са предимно в сферата на търговията и услугите, строителството, индустрията, селското стопанство, както и образованието и отбраната.
 
Пет специализирани трудови борси за младежи са се състояли във Варна, Силистра, Перник, Добрич и Хасково. Повече от 2200 свободни работни места са обявили 144 представители на реалния сектор. Дни преди стартирането на туристическия сезон - лято 2017 г., над 100 хотелиери и ресторантьори - представители на бранша, са се включили в младежките трудови борси в търсене на подходящи кадри за обектите, които ръководят. Борсите са посетени от 1250 младежи, търсещи работа.
 
Четири специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството е организирала Агенцията по заетостта през март в Бургас, Поморие, Каварна и Долни чифлик. В борсите са участвали 86 работодатели от бранша, които са обявили близо 2200 свободни работни места. Специализираните борси са посетени от близо 1080 търсещи работа.
 
През март Агенцията по заетостта е направила три специализирани трудови борси в областта на селското стопанство. Повече от 100 свободни работни места предлагат 43 земеделски производители и работодатели от сферата на селското стопанство.
 
Специализирана трудова борса, насочена към хора в неравностойно положение, се е състояла в Червен бряг. Участвали са 16 работодатели в областта на машиностроенето, шивашката промишленост, селското стопанство, търговията, услугите, хлебопроизводството, ресторантьорството и хотелиерството, производството на строителни материали и строителството.
 
Обявени са 77 свободни работни места за шивачи, заварчици, селскостопански работници, пекари, месачи, офис мениджъри, механици-промишлено оборудване, електромонтьори, технически сътрудници, технически организатори и мърчандайзери. Трудовата борса е посетена от 49 търсещи работа
 
Агенцията по заетостта организира през март в Тетевен специализирана трудова борса в сферата на електрониката и приборостроенето. Шестима работодатели, осъществяващи дейност в сферата на електрониката и приборостроенето, са обявили 29 свободни работни места. Трудовата борса е посетена от 63 търсещи работа .
 
През април 2017 г. Агенцията по заетостта планира 31 трудови борси.