Бавни отчуждителни процедури създават риск за транспортни проекти
Бавни отчуждителни процедури създават риск за транспортни проекти / снимка: DarikNews.bg, Живща Тодорова

Ако възможно най-бързо не бъде приет законът за отчуждаване на земи при изпълнение на стратегически държавни програми, който ще реши проблема с тези процедури, проекти по оперативна програма „Транспорт" стават рискови, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той инспектира дейностите за модернизация на жп линията Димитровград-Свиленград. На 20-30 процента е изпълнението в участъка Септември-Пловдив, където е приключило тежкото земно строителство и при добра мобилизация изпълнителите могат да влязат в рамките на проекта за 2015 г., посочи министър Московски.

За участъците Димитровград-Харманли и Харманли-Свиленград основен е проблемът с отчуждителните процедури на имоти, засегнати от трасето, чиито собственици не могат да бъдат издирени повече от половин година, посочи той.

По думите му най-тежък е този проблем в Свиленград, а решението е приемането на новия закон, който прехвърля казуса към областните управи. Няма логика 5- 10 кв. м да провалят проекти за милиарди, посочи министър Московски.