Балканско изложение за облекло започва на 4 октомври
Балканско изложение за облекло започва на 4 октомври / netinfo
Повече от 130 директни изложители ще покажат последните тенденции при производството на облекло на Балканското изложение за облекло и текстил BGate. Изложението ще се състои от 4 до 6 октомври в Интер експо и конгресен център-София, съобщиха на пресконференция в БТА организаторите от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) и агенция "Булгарреклама".

Новите участници в изложението са 57. Сред тях за първи път са 11 турски фирми, които ще покажат трикотаж, тъкани, облекла, аксесоари и др. BGate представя стила и качеството в текстилната индустрия и привлича много професионалисти от бранша. То е структурирано в три тематични групи: стил – участват 49 производители на текстил и облекло със собствена марка; партньори – 25 фирми; оборудване и услуги – 19 фирми, предлагащи машини, девет фирми, предлагащи софтуер, и 26 фирми, предлагащи аксесоари.

В програмата на BGate са включени конференции, лекция за модните тенденции "Есен-зима 2008", много модни ревюта. Валерия Жекова – председател на БАПИОТ, посочи, че в момента развитието на бранша е устойчиво. По думите й след присъединяването на България към ЕС не са настъпили драстични промени.

Показателят "брутна принадена стойност" на един работник в сектора бележи ръст с повече от 20 процента за първото полугодие на тази година в сравнение с първите шест месеца на 2006 г. Това означава, че един работник създава повече и причината за отчитането на толкова голям ръст е преминаването от класическото ишлеме към изработването на готови продукти, обясни Жекова.