Алтернативната Тройка за Гърция заминава за Атина
Алтернативната Тройка за Гърция заминава за Атина / снимка: Reuters
Алтернативната Тройка за Гърция заминава за Атина
50932
Алтернативната Тройка за Гърция заминава за Атина
  • Алтернативната Тройка за Гърция заминава за Атина

Алтернативната Тройка за Гърция, в която влиза и българският евродепутат Ивайло Калфин, заминава за Атина, където ще търси решения за гръцката криза. Социалистите в Европейския парламент смятат, че мерките за икономии и съкращения, налагани от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд не помагат на страната, а засилват рецесията в южната ни съседка. Затова и групата на социалистите и демократите излъчи Тройката в сянка, която работи върху идеи за стимулиране на растежа, инвестициите и заетостта в Гърция.

Бившият български вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин и колегите му Робер Гьобелс, бивш финансов министър на Люксембург, и Елиза Ферейра, професор по икономика и бивш министър на планирането и околната среда в Португалия, ще бъдат в Гърция от 6 до 8 март.

Целта на посещението на тримата евродепутати е да проучат ситуацията на място.

Членовете на Тройката в сянка ще се срещнат с вицепремиера и министър на финансите на Гърция Евангелос Венизелос и с бившия министър-председател и лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу. Те ще разговарят и с депутати, представители на икономически институции, синдикати и асоциации, с работодателските организации, както и с представители на гражданското общество.

Социалистите в Европейския парламент определиха Тройката през февруари, тъй като смятат, че мерките за икономии и съкращения, налагани на Гърция от ЕС не помагат на страната, а засилват рецесията, социалното напрежение и дестабилизират обществото.

Европейският съюз се опитва с политически мерки да вземе решения, които МВФ налага с технически средства, и да ги вдига на политическо равнище, обясни дни преди пътуването си до Гърция пред Дарик Ивайло Калфин.

Резултатът е, че за 2 години Гърция намали бюджетните си разходи с 20 процента и ако се погледне първичното салдо на баланса, без да се включват лихвите по дълга, който плаща, той е балансиран, на практика няма дефицит, каза евродепутатът.

"Там се правят непрекъснато доста тежки реформи, но това, което трябва да се направи, не се прави, а това са мерки за оживяване на икономиката", категоричен е Ивайло Калфин.

Той изтъкна, че гръцката икономика се свива и при този начин на политика, който предлага европейската тройка, предвижданията са рецесията да се задълбочи още повече, а по думите му няма как една страна да излезе от криза, без да се помисли за мерки за развитие на икономиката и без да има публична подкрепа за тежките реформи.

Според Калфин това е алтернативата, за която ще работи със своите колеги - фискалните мерки да бъдат съчетани с много по-ясна визия какво трябва да се направи и какъв ще е резултатът, за да има обществена подкрепа и второ - много ясни мерки за преструктуриране на обществения сектор и икономиката, които да доведат да резултат.