Алтернативната тройка за Гърция: Нужни са мерки за подкрепа на икономиката
Алтернативната тройка за Гърция: Нужни са мерки за подкрепа на икономиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Алтернативната тройка за Гърция: Нужни са мерки за подкрепа на икономиката
50298
Алтернативната тройка за Гърция: Нужни са мерки за подкрепа на икономиката
  • Алтернативната тройка за Гърция: Нужни са мерки за подкрепа на икономиката

Проект Европа Сега,

Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

До две седмици т. нар. алтернативна Тройка за спасяването на Гърция ще бъде в южната ни съседка, за да обсъди вижданията си за оживяване на гръцката икономика. Това съобщи в предаването на Дарик „Европа сега" евродепутатът Ивайло Калфин, който е част от тройката. Преди дни групата на социалистите и демократите в Европарламента обяви своята инициатива да предложи алтернативни стъпки на онези, които сега се прилагат в Гърция от ЕК, МВФ и Европейската централна банка. По думите на Калфин работата на тази тройка не е довела до желания резултат, защото никой не работи за стимулиране на гръцката икономика, което е нужно условие за изваждане на страната от кризата. Засега не е намерен най-добрият механизъм и работата на тази тройка го показа, заяви Ивайло Калфин.

„Това създава несигурност, липса на доверие у гръцкото общество, те не знаят какви стъпки трябва да се направят и ако ги направят тези, кога ще следват следващите и какви ще бъдат те", смята той.

По думите му Европейският съюз се опитва с политически мерки да вземе решения, които МВФ налага с технически средства, и да ги вдига на политическо равнище.

Резултатът е, че за две години Гърция намали бюджетните си разходи с 20 процента и ако се погледне първичното салдо на баланса, без да се включват лихвите по дълга, който плаща, той е балансиран, на практика няма дефицит, каза евродепутатът.

„Там се правят непрекъснато доста тежки реформи, но това, което трябва да се направи, не се прави, а това са мерки за оживяване на икономиката", категоричен е Ивайло Калфин.

Той изтъкна, че гръцката икономика се свива и при този начин на политика, който предлага европейската тройка, предвижданията са рецесията да се задълбочи още повече, а по думите му няма как една страна да излезе от криза, без да се помисли за мерки за развитие на икономиката и без да има публична подкрепа за тежките реформи.

Според Калфин това е алтернативата, за която ще работи със своите колеги – фискалните мерки да бъдат съчетани с много по-ясна визия какво трябва да се направи и какъв ще е резултатът, за да има обществена подкрепа и второ, много ясни мерки за преструктуриране на обществения сектор и икономиката, които да доведат да резултат. Калфин направи уговорката, че „не трябва да се очакват чудеса", но от алтернативната тройка вече имат конкретни идеи за корекции в предлагания на Гърция механизъм.

„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията"