Акционерите на „Газпром” с 60 млрд. рубли по-богати
Акционерите на „Газпром” с 60 млрд. рубли по-богати / netinfo

Решенията на редовното годишно събрание на акционерите на руския гигант „Газпром” не предизвикаха сензация нито на световните пазари, нито сред самите акционери, предаде ИТАР-ТАСС.

За председател на съвета на директорите на концерна бе преизбран заместник министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев. За негов заместник бе преизбран Алексей Милер. Изцяло бе запазен досегашният състав на съвета на директорите - в него представителите на държавата запазват 6 кресла, още четири се заемат от мениджърите на компанията.

Одобрен бе и годишният финансов отчет на Газпром за 2006 година, според който чистата печалба възлиза на 343 милиарда рубли, а капитализацията - на 270 милиарда долара, което е близо 70 на сто увеличение за една година.

За изплащане на дивиденти събранието реши да бъдат отделени 60 милиарда рубли. На членовете на съвета на директорите, които не са на държавна служба, ще бъде изплатено възнаграждение в размер на 14 милиона рубли, а на Алексей Милер - 16,2 милиона рубли.