АЕЦ „Козлодуй” погаси предсрочно кредит за модернизацията на 5 и 6 блок
АЕЦ „Козлодуй” погаси предсрочно кредит за модернизацията на 5 и 6 блок / netinfo

АЕЦ „Козлодуй" ЕАД предсрочно погаси остатъка по дългосрочния кредит в щатски долари към руската „Росексимбанк” в размер на 52,5 млн. лв. Заемът бе предназначен за модернизацията на пети и шести блок на централата. Остатъкът по кредита е 42,7 млн. долара – главница и 1,6 млн. долара – лихва.

Кредитът е погасен в края на октомври, като целта е била да бъде премахнат валутният риск за баланса на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД, който се поражда от факта, че приходите на дружеството са в лева и в евро, а разходите по обслужване на главницата и лихвите по кредита са в щатски долари. При вземането на решението бе отчетен и благоприятният курс на щатския долар, който е най-нисък през последните 10 години.

С предсрочното погасяване на кредита се реализира положителна курсова разлика в размер на 7,7 млн. лева, както и икономия на дължимите до 2021 г. лихви в размер на 22,8 млн. лева. Положителният ефект за дружеството е на стойност 30,4 млн. лева. Освен това, чрез погасяването на кредита отпадна и ангажиментът на НЕК ЕАД като гарант по това кредитно споразумение.