7 депутати за прехвърляне на Цигарена фабрика – Пловдив на общината
7 депутати за прехвърляне на Цигарена фабрика – Пловдив на общината / netinfo

Седем от деветте пловдивски народни представители, присъствали на среща с кмета Славчо Атанасов, общинското ръководство и синдикатите за бъдещето на цигарената фабрика в Пловдив, подкрепиха идеята на градоначалника, държавата да прехвърли собствеността си от над 78% от цигарената фабрика в града на общината. Те ще се подпишат в подписка, която ще приложат към официалното писмо на община Пловдив. Сред депутатите са Милен Велчев /НДСВ/, Йордан Бакалов и Петър Попов /СДС/, Васил Паница /ДСБ/, Борислав Китов /ЗНС/, Бойко Ватев /ВМРО/ и Павел Шопов /”Атака”/. Само Захари Георгиев и Атанаска Тенева от БСП не застанаха зад идеята на пловдивската управа с мотива, че тя не е обоснована с цифри.

На следващата сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение да се възложат правомощия на кмета и председателя на местния парламент Йордан Кюмюрджиев да водят преговорите с правителството за прехвърляне на държавния дял в предприятието, заедно с марките и лиценза на фабриката.

Кметът бе категоричен, че максимум до седмица предложението трябва да е внесено в Министерски съвет.

Действията на директорския борд на „Булгартабак” да бъдат дадени на прокуратурата, поиска на срещата депутатът от „Атака” Павел Шопов. Той заяви, че бордът на холдинга трябва да подаде оставка, а държавата е длъжна да изработи оздравителна програма за пловдивското предприятие и поиска да бъдат намалени акцизите на цигарите и да се засили борбата с контрабандата.

Депутатът припомни, че на два пъти е внасял сигнали до главния прокурор Борис Велчев за източване на пловдивската цигарена фабрика откъм дистрибуция, лоши сделки, прехвърляне на машини и осъществяване на поръчки с резервни части, като следите според него водели към Молдова.

Други новини от Пловдив