169 млрд. лв. били дълговете на бизнеса в началото на 2013-а
169 млрд. лв. били дълговете на бизнеса в началото на 2013-а / снимка: БГНЕС
Камен Колев за корпоративния дълг
70782
Камен Колев за корпоративния дълг
Камен Колев за цената на тока за бизнеса
  • Камен Колев за корпоративния дълг
  • Камен Колев за цената на тока за бизнеса

169 млрд. лева са задълженията на фирмите в началото на миналата година, сочи традиционното изследване на Българската стопанска камара. Според зам.-председателя на работодателската организация Камен Колев тревожен е фактът, че намаляват дългосрочните задължения на компаниите, а се увеличават краткосрочните. Това означава, че фирмите покриват текущите си задължения, но нямат инвестиционна активност. Общо задълженията на държавата и общините към фирмите са 2,6 млрд. лева, от които 284 млн. лева просрочени. Просрочените кредити на фирмите се задържат на нивото от 25 процента.

От стопанската камара отчитат като положителна тенденция решението на държавата да възстанови ДДС-то на бизнеса в края на миналата година, но работодателската организация настояват да се разплатят и просрочията по обществените поръчки.

Общият корпоративен дълг е нараснал спрямо предишната година с 6 млрд. Този ръст идва от нарастване на междуфирмената задлъжнялост, която е над 90 на сто от това нарастване, каза Колев. Проблемите са в междуфирмините разплащания, тоест продължава проблемът, който не е нов - произвежда се стока, предоставя се, но няма плащане в предварително договорения срок и това създава проблеми по веригата - невъзможност за разплащане към други доставчици, персонала, бюджета, банки, каза зам.-председателят на БСК.

Камен Колев бе категоричен, че цената на тока за бита и бизнеса, която е регулирана, е най-ниската в Европа, но тази, която е на свободния пазар, е най-високата. По този начин държавата стимулира износа на електроенергия, а не износа на преработена продукция, която носи много по-голяма добавена стойност.

Отново има прехвърляне на тежести от страна на държавата, каза Колев и отправи критики към регулатора: "Един път в регулирания пазар прехвърлят тежестта от домакинствата към малкия и среден бизнес в регулираната част, а втори път на свободния пазар прехвърлят тежестта от износа върху вътрешните потребители. По този начин стимулираме износа, вярно, но цената за вътрешните потребители е доста висока, показват сравненията". Колев подчерта, че това прави фирмите неконкурентоспособни.

Според БСК е по-добре да изнасяме преработена продукция с по-висока добавена стойност, отколкото да изнасяме чиста енергия.

По думите на Колев, ако държавата иска да подпомага бедното население, не трябва да го прави чрез цената на тока, а чрез социална политика. Ако токът е евтин, битовите потребители няма да имат стимул да пестят, коментира още Колев, като допълни, че по този начин ще се навреди и на околната среда.