15 млн. лв. ще получат пчеларите за три години
15 млн. лв. ще получат пчеларите за три години / netinfo

Помощи за близо 15 милиона лева ще получат българските пчелари до 2010-та година. Това е залегнало в разработената от браншовите съюзи тригодишна програма за развитие на пчеларството, съобщи в Добрич Цветан Димитров, директор на дирекция „Аграрно развитие” в МЗГ. Той присъства на изложението "Пчеломания 2007".

Димитров нарече програмата „мини САПАРД” и допълни, че тя трябва да бъде внесена за одобрение в Европейската комисия до 15 април тази година. 7,5 милиона лева за нея ще осигури българското правителство, а останалите 7,5 млн. се очакват от Еврокомисията.

Изследвания, правени извън България през последните 2-3 години, категорично доказват, че фалшив мед вече почти не съществува в страната, заяви Цветан Димитров. Според пчелари делът на неистинския мед все повече пада и в момента той е около 10 на сто от произведените количества.

Такова разнообразие на мед, каквото се произвежда в България, се среща само в още една-две страни в Европа, подчерта Димитров. Конкуренция на качествения български мед се прави само във Франция и Испания.

През 2005 година в България са произведени близо 11,5 хиляди тона мед, съобщи Ганчо Ганев от Българския пчеларски съюз. Добивът през 2006 г. е около 12 хил.тона Средният добив от една пчелно семейство е 17 килограма.

Износът на мед възлиза на около 8 хиляди тона. Най-големият пазар за българския мед е Германия, където са ориентирани около 60 процента от експорта.

В целия свят през 2006 година са произведени 1 350000 тона мед. Проучвания сочат, че българинът изяжда годишно по 500 грама мед.

Други новини от Добрич