Станишев: Правителството става риск за хората и бизнеса
Станишев: Правителството става риск за хората и бизнеса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Станишев: Правителството става риск за хората и бизнеса
57454
Станишев: Правителството става риск за хората и бизнеса
  • Станишев: Правителството става риск за хората и бизнеса

Правителството става фактор на риск за хората и бизнеса. Това коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев по повод предложението на вицепремиера Симеон Дянков да се въведе данък върху лихвите по депозитите.

Лидерът на социалистите обясни, че 70 на сто от влоговете в България са до 1000 лв. „Това е малко повече от една средна заплата. Това са спестяванията и това ще облагат! Тези пари ще облагат, доходите от тях", коментира Станишев. Той предложи, ако вицепремиерът Дянков е бил искрен, че иска да обложи доходите на богатите – Станишев направи уговорката, че е за това да има солидарност в обществото и хората с високи доходи да плащат по-високи данъци – да вдигне данъка за хората с високи доходи. Соцлидерът напомни, че БСП е предлагала подобен ход нееднократно. Облагането на доходите от депозити на хората, които по думите на Станишев са спестени за „крайни нужди" и са „бели пари за черни дни", той определи като пълно безобразие.

„Ако господин Дянков е последователен в своите действия, добре, тогава да освободи, както облага спестяванията, да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити, защото те се облагат", коментира той.