Дацов: Трябва ни заем от 3,5 млрд. лева
Дацов: Трябва ни заем от 3,5 млрд. лева / Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Марта Младенова с Любомир Дацов
52107
Интервю на Марта Младенова с Любомир Дацов
  • Интервю на Марта Младенова с Любомир Дацов

Емитирането на еврооблигации няма да е достатъчно, за да покрие нуждите на страната ни. Това заяви в „Денят” на Дарик финансистът Любомир Дацов. По думите му към 2 млрд. лева, които ще бъдат получени от външните пазари, трябва да се прибави и вътрешен дълг за още около 1,5 млрд. лева.

„Това не е достатъчно, защото нуждите на България за тази година приблизително са в рамките на 3,5 млрд. лева. Има дефицит по държавния бюджет приблизително около 1,3 милиарда. Стари ДЦК, които имат падеж като дълг, излизат и трябва да бъдат погасени в размер приблизително около 625 милиона мисля, че бяха за тази година и фактически тази операция, която трябва да бъде финансирана за следващата година, това прави около една проста сметка около 3,5 млрд. Двата милиарда на външния пазар няма да са достатъчни, трябва да бъдат намерени от вътрешния пазар и надявам се погасяването и осигуряването на тези средства да не става чрез изтощаване на фискалния резерв, а чрез емисия на нов вътрешен дълг, което ще бъде в рамките на поносимото за пазара”, каза още Любомир Дацов.

По думите му най-разумно е да емитираме петгодишни облигации на вътрешния пазар, което ще ни струва лихва от около 5%. За пореден път финансистът се обяви за теглене на заем и от Международния валутен фонд. Според Дацов ако такъв заем е бил изтеглен преди три години, правителството е можело да проведе редица реформи и бюджетът ни да е в по-добро състояние в момента.

Цялото интервю с Любомир Дацов чуйте в прикачения звуков файл