Трайков e отстранен, защото защитавал националните интереси, смята Костов
Трайков e отстранен, защото защитавал националните интереси, смята Костов / DarikNews.bg
Трайков e отстранен, защото защитавал националните интереси, смята Костов
51449
Трайков e отстранен, защото защитавал националните интереси, смята Костов
  • Трайков e отстранен, защото защитавал националните интереси, смята Костов

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов изрази негодувание от начина, по който се представя отстраняването на Трайчо Трайков от Министерския съвет.

„Никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета", коментира във Велико Търново Иван Костов. Според него не е имало нито оставка, нито лични мотиви, а Трайков е елиминиран от управлението, тъй като защитавал българските национални интереси по отношение на важни енергийни проекти.

До края на този месец ще стане ясна истинската причина за отстраняването на Трайков, тъй като България трябва да вземе решение за АЕЦ "Белене" и да влезе в преговори с позиция и искане за намаляване на цената на газа, заяви Костов.

Никога досега не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета

- Иван Костов

„Трайчо Трайков категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение на руския напън да строят АЕЦ „Белене" със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор, без каквито и да било гаранции за това, че такъв един проект няма да елиминира възможностите на България за водене на антикризисна политика, защото ще бъдат хвърлени огромни средства, които ще дадат ефект едва след като кризата отмине", добави Иван Костов.

Въпреки напъните на кабинета "Борисов", не е много голяма възможността да се сключи договора за АЕЦ "Белене", коментира още лидерът на ДСБ. Има поне две-три причини, които спират реализацията на строителството. Сред тях е категоричният отказ на европейските и атлантически партньори да участват в този руски проект, освен това няма източник на финансиране от руска страна, посочи Костов.

Други новини от Велико Търново