В петък решават съдбата на шестте братчета на умряло от глад бебе
В петък решават съдбата на шестте братчета на умряло от глад бебе / Радка Минчева
В петък решават съдбата на шестте братчета на умряло от глад бебе
49462
В петък решават съдбата на шестте братчета на умряло от глад бебе
  • В петък решават съдбата на шестте братчета на умряло от глад бебе

В петък се събира мултиинституционален екип, който ще изготви план за обгрижването на шестте братчета на Умут - шестмесечното бебе от село Печеница, което почина в началото на седмицата най-вероятно от недохранване. Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Разград Татяна Костова. В екипа участват представители на социалните служби, полицията, Центъра за обществена подкрепа в Исперих, отдел „Закрила на детето" и кметът на Исперих.

Дотогава се очаква да бъдат готови резултатите от аутопсията, която се извършва в Русе.

Досега сигнали за неполагане на грижи за децата в това семейство не сме получавали - обясни Костова. По думите й социалните служители превантивно работили с 35-годишната майка в периода около раждането на Умут с цел да не го остави в социален дом. По това време бащата бил в затвора, преди да излезе социалните работници регулярно посещавали къщата със 7 деца и нарушения не открили. Бащата обаче ги изгонил и заплашвал с брадва, затова посещенията се разредили и социалните ходели там заедно с полиция. Видими белези за недохранване не е имало, като единствен рисков фактор социалните служители отчели ниската хигиена.

Семейството е имало личен лекар, фелдшер за последно е преглеждал Умут на 10 януари, тогава детето тежало 7-8 кг., на 21 януари при приемането си в болницата вече било 3 кг. Медиците предполагат, че освен недохранването сред причините за смъртта на бебето е двустранна бронхопневмония.

Костова не изрази категорично становище дали социалните служби ще прибягнат до извеждане от семейството на останалите 6 братчета на Умут, най-голямото от които е на 13 години. По думите й се изкачват резултатите от аутопсията, която да изясни причината за смъртта на бебето. За да се отнемат децата от родителите, са необходими няколко, а не един рисков фактор - обясни още Костова.