Ресторантьорите се страхуват от пълна забрана за пушене в заведенията
Ресторантьорите се страхуват от пълна забрана за пушене в заведенията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ресторантьорите се страхуват от пълна забрана за пушене в заведенията
43071
Ресторантьорите се страхуват от пълна забрана за пушене в заведенията
  • Ресторантьорите се страхуват от пълна забрана за пушене в заведенията

С 25% ще се намали таксата за тротоарно право в София. За това са се договорили председателят на Общинския съвет Андрей Иванов и общинските съветници и представители на браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бранш и Съвета по туризъм. Според Иванов така ще се повиши събираемостта на таксата, малкият и среден бизнес ще излязат на светло и ще функционират нормално. Въвеждат и по-ясни правила за контрол на спазването на ограниченията върху тротоарното право. Очаква се промените да влязат в сила до първи август.

В момента бизнесът плаща между 25,6 и 36 лв/кв.м, за да разположи маси или други елементи по тротоарите, обясни председателят на стопанската комисия в общината Николай Стойнев. След влизане в сила на 25-процентното намаление ще се плаща между 19,2 и 27 лв/кв.м.

Стойнев отчете още, че за 2009 г. общината е издала около 3800 разрешения за тротоарно право, като приходите в бюджета са били близо 1,3 млн. лв. За 2010 г. са издадени 3450 разрешителни, а приходите са били над 1,2 млн. лв. За първото петмесечие на тази година се бележи около 20% ръст на събираемостта.

Стойнев припомни, че таксата за тротоарно право беше намалена в началото на миналата година с 20%, което е довело до 4% по-малко приходите в общинската хазна. Според него това означава, че бизнесът плаща повече при по-ниските такси. Очаква се заради новото намаление на таксите с 25%, приходите в бюджета да са със 145 000 лв. по-малко.

Ще се маркират ограниченията на ползваните площи, върху които търговецът ще плаща съответните такси и наеми, каза председателят на СОС Андрей Иванов. „За да може всеки произволен клиент или гражданин да може, минавайки покрай дадено място, дали търговецът нарушава договореностите. Маркирането ще бъде с жълти ъгълчета на територията, която се ползва от търговеца, които трябва да бъдат видими”, обясни той.

В бъдеще се планира и всички одобрени скици по райони в София да се качват на специален сайт, за да могат гражданите сами да следят за нарушения.

Всеки търговец, който иска да облагородява и озеленява до 10% от прилежащите територии, няма да плаща никакви такси за тях. Сред мерките за облекчаване на малкия и средния бизнес в София през изминалата година е намаляването на такса смет от 12 на 10 промила, запазването като база за изчисляване на таксата на отчетната стойност на имотите, а не данъчната оценка и въвеждането на правила и конкурси при отдаването под наем на преместваеми обекти. Това припомни още Николай Стойнев. От браншовите организации заявиха, че биха подкрепили по-високи глоби за нарушителите. В момента санкциите са от 300 до 2000 лв.

От ресторантьорската организация изразиха притеснения за силно намаляване на приходите след като влезе в сила пълната забрана за пушене в заведенията. Председателят на организацията Атанас Димитров отбеляза между 60 и 80% спад на потреблението и оборотите в заведенията миналата година, в следствие на разделянето им за пушачи и непушачи. По думите му, от правителството са се ангажирали пълната забрана за пушене в заведенията да бъде въведена през есента на 2013 г., за да могат да изплатят инвестициите си дотогава.

От туристическият съвет пък ще настояват таксата за нощувки в столичните хотели да се намали наполовина за петзвездните. Председателят на съвета по туризъм Витан Иванов заяви, че хотелите в София и в страната умишлено намаляват капацитета си, за да не плащат пълния размер на туристическия данък. В София има 14 000 легла, от които се ползват 12 500, каза още Иванов.