БАН: Не трябва да се всява паника с прогнози за земетресения
БАН: Не трябва да се всява паника с прогнози за земетресения / БГНЕС
Не е възможно да се направят категорични научно обосновани прогнози за предстоящи земетресения. Такова мнение изрази старши научен сътрудник Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН. Той допълни, че със съгласието на кмета на София Бойко Борисов ще бъде финансирано щателно сеизмично изследване на Софийския район, като в същото време ще бъдат организирани различни акции, които ще имат за цел да повишат сеизмичната култура на гражданите.

По думите на Милошев паниката създава много повече напрежение и смут за населението, отколкото самото бедствие. Поради тази причина е нередно да бъдат съобщавани лъжливи прогнози за земетресения, затова и изследванията на сеизмолозите са насочени към прогнозиране към дългосрочна оценка на сеизмичната опасност.

„За съжаление, научнообосновани прогнози на земетресения засега никъде по света на се правят, защото все още няма установени еднозначни взаимовръзки и корелации между земетресения и други наблюдавани параметри, които да ни позволят това. За да сме сигурни, когато говорим за една прогноза на земетресение, ние трябва да имаме 100-процентова сигурност, а не просто да пускаме в публичното пространство пожелателни текстове или пожелателни неща, на които така или иначе процентът на сбъдваемост не е добър”.

Милошев добави, че са били проведени разговори с вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем, която е изразила съгласието си за провеждането на програми за обучение на населението в случай на земетресение, който на този етап са на ниво подготовка: „Тя беше така добра да се срещне с нас, макар и съвсем за кратко. От нейна страна получихме пълното разбиране и подкрепа за програмите за обучение. В момента сме в етап на подготвяне на такива програми, които надяваме се началото на следващата година ще бъдат приети”.