Сравнително силно земетресение се очаква в София след дни
Сравнително силно земетресение се очаква в София след дни / netinfo
Повишената сеизмична активност напоследък предизвиква загриженост и не е изключена възможността в близко бъдеще София и България да пострадат от силен трус. Такова мнение изрази в предаването „Челюсти” на Дарик професор Рангел Гюров. Той е ръководител на Департамент „Науки за земята и околната среда” в Нов Български университет.

Проф. Гюров е обезпокоен и от статистиката на случилите се досега трусове. Според него има вероятност за трус в София на 27 ноември с магнитуд максимум 4 степен по Рихтер.

„Казвам 27 ноември, защото по това време е новолунието. Земетресението в събота беше по време на пълнолуние. Над 80 процента от около 800-900 тежки земетресения за последните години са ставали по това време. Не очаквам разрушително земетресением нека не се спекулира с това. Но казвам, че ако стане земетресение по причина на Луната, то трябва да стане на тази дата и степента – не повече от 4 по Рихтер, което е горна граница, 3-3,5 по Рихтер. Хората могат да бъдат спокойни”, обясни проф. Гюров.

Според Гюров „всички лимити са се изчерпали” и страната ще бъде подложена на силно земетресение, но не е ясно кога точно. „Тежко земетресение в страната предстои”, категоричен бе той.

Дебата между проф. Гюров и ст.н.с. Емил Ботев, директор на секция „Сеизмология” към БАН слушайте в прикачения звуков файл.