Сградите у нас трябва да могат да устоят на силен земен трус
Сградите у нас трябва да могат да устоят на силен земен трус / netinfo

У нас  по отношение на сградите действат правилници, които са за много висока степен на земен трус. Сградите в София и България се строят така, че да устояват на земетресение от девета степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник, да могат да запазят живота на хората. Така са направени нашите правилници. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик Влади Калинов, директор на Дирекция „Контрол по строителството” към Столична община.

Такива са наредбите и ние много държим на тях тогава, когато правим преглед на документацията на сградите, тогава, когато се одобряват проектите задължително трябва да бъдат укомплектовани с подобни документи. Тогава, когато сградите се въвеждат в експлоатация задължително трябва да се гарантира, че тези условия са спазени. Общо взето това е единственият начин за превенция срещу такива бедствия, убеден е Калинов.

Но недейте да си мислите, че ако не дай си боже се случи, сградите ще останат такива, каквито ги виждаме в момента. Но те ще могат да запазят живота на хората, допълни Калинов.

Какво още каза Влади Калинов чуйте в прикачения звуков файл