Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система
Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система / Дарик радио
Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система
91737
Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система
  • Шефът на БНБ: Има доверие в банковата система

Има слаби, но ясни сигнали за възстановяване на кредитирането. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в "Годината" на Дарик. По думите му увеличението на годишна база е само около 1%, но се забелязва пречупване на тенденцията за намаляване и стагниране на кредитната дейност.

Радев посочи, че се тегли както за потребление, така и за инвестиции и допълни, че това е процес, който ще се задълбочава.

"Депозитите нарастват на годишна база с над 8%. Общият им размер е 66,6 млрд. лева, от които 22,6 млрд. са пари на бизнес и 44 млрд. на населението", посочи той.

"Сигналите са основно два. Първо, че има доверие в банковата система, след като хората държат парите си там. Но това е и един значителен неизползван потенциал за подкрепа на икономическия растеж", коментира още Радев.

След стрес тестовете: Банковата система на страната е стабилна

"Нещата трябва да се погледнат и от другата страна. Има слаби, но ясни сигнали за възстановяване на кредитирането. Мисля, че този процес ще се задълбочи следващата година", посочи още шефът на БНБ. Увеличението на годишна база към момента е маргинално, то е само около 1%, но важното в случая е пречупването на тенденцията, която имахме последните години. Това беше тенденция първоначално на намаление след това на стагниране на кредитната дейност. Сега тази тенденция се пречупва", обясни той.

По думите му това са и физически, и юридически лица. "Аз мисля, че това е процес, който ще се задълбочава. Говорим за общ размер на вземанията по кредити от 50,8 млрд. лева. От тях 32,3 млрд. са вземания от бизнеса и 18,5 млрд. са кредитите на домакинствата", коментира в цифри Радев.

Тенденцията на намаление на лихвите ще се запази и догодина, прогнозира Радев

В "Годината" на Дарик шефът на БНБ прогнозира, че при лихвените равнища за догодина няма да има драматични промени. "Не мисля, че ще има някакви драматични промени по отношение на лихвените равнища, както по отношение на депозитите, така и по отношение на кредитите", поясни той.

Думата на годината според Димитър Радев е "успешна".