Изграждат временни съоръжения за по-лесно оттичане на реките
Изграждат временни съоръжения за по-лесно оттичане на реките / снимка: БГНЕС
Оранжев код за обилни валежи в четири области, сняг в 10
76865
Оранжев код за обилни валежи в четири области, сняг в 10
  • Оранжев код за обилни валежи в четири области, сняг в 10

Когато язовирите се поддържат в подходящи обеми и се стопанисват добре, дори по-висока вълна може да бъде удържана и да не се стигне до подобни наводнения. Това мнение изрази Дарик зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

По отношение на една от най-критичните точки към този момент - язовир „Жребчево”, Гуджеров коментира, че е имало по-голям обем вода, отколкото е трябвало да има. Предвид очакваните нови количества валежи от Напоителни системи са започнали изграждането на временни съоръжения, които да подпомагат по-лесното оттичане на реките.

Зам.-министър Павел Гуджеров комплексните язовири, сред които са и критичните към този момент „Жребчево”, „Копринка”, „Тича” трябва да се поддържат в такива обеми, каквито са разпоредени в Закона за водите. По думите му отново идва проблемът със стопанисването на водните обекти.

В язовир „Жребчево” е имало по-голям обем вода, отколкото е трябвало да има и това не се държи само на количествата валежи, подчерта Гуджеров.

От екоминистерството съобщават, че към момента критични остават нивата по поречието на река Тунджа, около язовир Жребчево. Вследствие на количествата паднали валежи, се очакват  повишения по поречията на реките от Дунавския  и Черноморския басейн, както и  от Източно и Западнобеломорския басейн.