Приключва събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора
Приключва събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора / netinfo
Приключва събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора
73937
Приключва събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора
  • Приключва събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора

Събарянето на 55-те незаконни постройки в ромския квартал „Лозенец" в Стара Загора почти приключи. Остава да бъдат съборени най-масивните постройки, чиито собственици обаче са в чужбина.

Процедурата стартира вчера в изпълнение на издадена от кмета Живко Тодоров заповед. При вчерашната акция се стигна до напрежение между органите на реда и жителите на ромската махала. Трима полицаи пострадаха леко, а двама души бяха задържани за 24 часа. В първия ден бяха премахнати 33 постройки, днес операцията продължи с останалите 22.

Във втория ден от процедурата тежката техника на фирмата, избрана да осъществи премахването на постройките, стартира работата си в 07:00 часа. Както и вчера, охраната на проявата бе осигурена от части на жандармерията и полицията. Дежурството на екипите е продължило цяло нощ.

На място в квартала отново бе кметът Живко Тодоров, началникът на създадения оперативен щаб и заместник-кмет Йордан Николов, заместник кметът по строителството Янчо Калоянов и инж. Ангел Стоманярски, началник отдел „Контрол по ЗУТ".

Те огледаха района, докато жители, чиито постройки бяха съборени още вчера събираха строителните си материали. Повечето споделиха, че са прекарали нощта под открито небе.
Някои от тях бяха категорични, че нямат намерение да напускат определенната за парк територия и ще градят домове на същото място с останалите строителни материали.
Други обаче изразиха готовност да се възползват от предложението на общината за откупено право на строеж. В района имаше и хора, чиито къщи подлежат на събаряне във втория и третия етап на премахване на незаконните постройки. Те изразиха готовност сами да премахнат домовете си и да ги изградят на друго място.

Днес в 14,00 часа предстои среща с общинското ръководство, за да бъдат запознати с възможностите за това. Още вчера стана ясно, че за тази цел са отделени 80 терена в квартал „Три чучура Север".

Мястото на съборените вчера и днес постройки в парк „Борова гора" ще бъде почистено с помощта на наетата фирма и ще бъде залесено, обеща още кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Предстои община Стара Загора да кандидатства по проект за 1,5 милиона лева за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала.