Сред природата по Великден
Сред природата по Великден / снимка: БГНЕС
Сред природата по Великден
71868
Сред природата по Великден
  • Сред природата по Великден

Къде да отидете сред природата по време на Великденските празници? Как хем да си прекарате хубаво, хем да не похарчите едномесечна заплата? Ето някои идеи за почивните дни, които със сигурност ще ви харесат.

В Централна България дестинациите обикновено са две - към Стара планина и към Родопите. Къде ще поемете, зависи от бюджета, който сте планирали, както и най-удобния и предпочитан за вас маршрут.

Един от най-добрите маршрути за разходка е екопътека „Бяла река" над Калофер. Тя се намира в резерват „Джендема", в сърцето на Стара планина и в подножието на връх Ботев. До екопътеката се стига лесно с кола от Калофер по черен път до мъжкия манастир. Така че за незабравимата разходка ще си платите само горивото.

Препоръчваме да сложите в раницата и нещо вкусно за пикник край реката. Какви да са очакванията ви от екопътека „Бяла река", разказва Диана Терзиева от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан", на чиято територия се намира екопътеката.

Трасето за преминаване в двете посоки е различно, което дава възможност за запознаване със забележителни природни гледки. Началото на пътеката е на около 280 м от външната граница на парка и е в непосредствена близост до бивак „Бяла река". Тя е дълга около 1830 м, има осем моста, разположени над Бяла река. Направен е и заслон в най-високата точка на трасето. Хубавото на тази пътека е, че е направена така, че позволява движението по нея да става без специална туристическа екипировка, което означава, че семейства, ученици, малки и големи могат да отидат на една разходка до там.

Край града на Ботев ви препоръчваме и да пояздите. Ездата е напълно възможна, дори за човек, който за първи път се качва на кон. Животните могат да се наемат предварително чрез интернет, директно от собственика им или от туристическия център в Калофер. Цената е 20 лева на човек за час и половина езда през уникално красиви планински местности. А два- и тридневни турове до билото на планината струват съответно 75 и 110 лева на човек. За по-големи групи има отстъпки.

Добър вариант за почивка сред природата са и старопланинските хижи. Нощувката е около 8 лева на човек, за групи над петима души също има отстъпка. Сред най-предпочитаните планински къщи са тези над Карлово - хижа „Хубавец", „Балкански рози" и хижа"Левски". Над Сопот - хижа „Дерменка", до която може да се стигне и със седалков лифт. И над Калофер - хижа „Рай" с прочутия водопад „Райското пръскало". Преходите до хижите са по няколко часа, но си струва в хубаво време да се качите, ако все още не сте стъпвали в този край на България.

Ако катеренето в планината не ви е по вкуса, удачен вариант за почивка са биваците. Предимството им е, че на чист въздух и прекрасна природа можете да си починете от градския шум и да си сготвите сами вкусна харна. Сред най-популярните биваци е „Свети Кирик" на река Тунджа, разположен между Калофер и мъжкия манастир над града. Той е напълно безплатен за посетители и разполага с всичко необходимо за еднодневна разходка или за по-дълъг престой - чешма, огнища, маси и пейки, детска площадка и две тоалетни.

Наблизо е къмпинг „Бяла река", откъдето започва едноименната пътека. Тук има символични такси от 5 лева за каравана, 2 лева за автомобил и 5 лева на човек. Ако сте любители на по-екстремните преживявания, спокойно можете да си резервирате полет с парапланер над Розовата долина. Първите ентусиасти вече летят от началото на април. Това преживяване оставя спомен завинаги, но много зависи какво е времето в Сопот. 90 лева струва 20-минутен полет с парапланер в тандем с опитен инструктор, по време на който можете да се насладите от високо на красотата на Розовата долина и на Подбалкана.

Прекрасни и лесно достъпни места за туризъм има и в Родопите, които са особено привлекателни точно по това време на годината. Къде можем да отидем в Родопите през почивните дни ни подсказва Ева Тошева. С падналия сняг по-високите места в Смолянско се очертава скиорите и сноубордистите да бъдат най-доволни по Великден. Официалното закриване на сезона в курорта Пампорово ще бъде на 20 април. Дотогава лифтовете ще работят.

По основните писти има достатъчно сняг за ски. Така че на Великден Пампорово отново очаква своите фенове. От началото на април паднаха и цените на лифт-картите в курорта. Дневна лифт-карта струва 39 лева, а за деца - 24 лв. Ако все пак сте любители на разходката сред природата и искате през почивните дни да видите нещо уникално красиво, екопътеката „Каньонът на водопадите" в Смолян ще привлече със сигурност вниманието ви. Най-горната и точка е на около 1800 м надморска височина. Самият каньон е изграден от риолитни скали, които поради своята твърдост не са поддали на действието на водата и така са се образували големи прагове и спускащи се по тях бистри планински водопади.

Много красиви са и смолянските езера, които са пръснати навсякъде по цялата долина. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 на брой, а другите са се превърнали в блата. Най-красиви са последните 3 езера. Малко след отклонението за хижа „Смолянки езера" по пътя за лифта се намира Тревистото езеро, а до него е Бистрото езеро.

На големия интерес на туристите се радват и пещерите в района на Смолян. Ако сте любители на екстремното, някои от пещерите там са това, което търсите. Пещерата „Голубовица" е водна пещера с подземни езера и поток. Маршрутът започва с 10-минутен пешеходен преход по планинска пътека, по-голяма част от която минава по живописното „Гарга дере" и само след 100 м по левия скат се стига до входа на пещера „Голубовица". Очакват ви интересни емоции вътре. Не забравяйте, че за час път с кола от Пловдив може да стигнете до загадъчни местности като „Белинташ", „Кръстова гора" и „Чудните мостове".

Където и да решите да отидете по Великден, не забравяйте усмивката и доброто си настроение!