Икономическата комисия в НС отложи гласуването на отмяната на пълната забрана на пушенето
Икономическата комисия в НС отложи гласуването на отмяната на пълната забрана на пушенето / снимка: MorgueFile.com
Икономическата комисия в НС отложи гласуването на отмяната на пълната забрана на пушенето
59673
Икономическата комисия в НС отложи гласуването на отмяната на пълната забрана на пушенето
  • Икономическата комисия в НС отложи гласуването на отмяната на пълната забрана на пушенето

Икономическата комисия в парламента обсъди промяна в закона за туризма, с която се връща старият режим и в заведенията има зали и за пушачи, и за непушачи. Депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев е вносител на предложението за промяната. Само 4 на сто от отказалите се да пушат са посочили като причина пълната забрана за пушене на обществени места, посочиха представители на бизнеса. В същото време оборотите на заведенията са рязко спаднали, а загубите, които ще търпят по време на празниците, са огромни, изчислиха от бранша. След дискусия в крайна сметка икономическата комисия реши да изчака становища на икономическото и здравното министерство и по тази причина отложиха гласуването на промените.

„Оборотът е паднал на 90 процента, 80 процента. 60 000 сънародници са отишли да посрещат Нова година в Сърбия, защото те ги подмамват с „Елате, при нас се пуши на воля". Гърците предлагат „Елате у Гръцко, защото при нас има забрана, но не се отнася за българите". И по този начин ние губим", каза председателят на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Методи Байкушев от „България без дим" каза, че по данни на Института за анализи и оценки в туризма увеличението на посещенията в България през тази година спрямо 2011-а е 5 на сто. Оборотите в туризма нарастват с 15,4 процента, допълни той и попита: „За какво говорим, за какви данни, за данни, които вятърът им го нашепва?".

Според председателя на комисията Мартин Димитров съществува следният въпрос: върху летния туризъм забраната може и да не оказва такова въздействие, колкото върху зимния туризъм и състоянието на хотелите и ресторантите през зимата, особено когато е студено. Мартин Димитров допълни, че тъй като сме на старта на зимния сезон, все още няма данни и не може да се даде статистика какво е влиянието на рестрикциите върху бранша.

Заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов изтъкна, че в сектора на хотелиерството и ресторантьорството има спад от гледна точка на това, че особено във вътрешността на страната има значително намаляване на броя на потребителите на тези услуги. „Ако се постигне единомислие от страна на народните представители и се приемат тези или по-добри текстове това ще спомогне за преодоляване на спада на посещенията, който регистрират ресторантьорите, оттам и хотелиерите", каза Маринов.