Атанасова: Правилното решение е пълната забрана за пушене да остане
Атанасова: Правилното решение е пълната забрана за пушене да остане / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атанасова: Правилното решение е пълната забрана за пушене да остане
59616
Атанасова: Правилното решение е пълната забрана за пушене да остане
  • Атанасова: Правилното решение е пълната забрана за пушене да остане

Комисията по здравеопазване няма да подкрепи промените, които предвиждат да бъде върнат старият режим за пушене у нас, увери здравният министър Десислава Атанасова. Тя припомни, че промени в закона за здравето се разглеждат единствено от ресорната комисия, заради което нейното становище е водещо. Атанасова изтъкна, че няма да промени позицията си относно тютюнопушенето. „Веднъж предложили да се въведе пълна забрана, няма да застанем срещу нея", категорична е Атанасова.

От думите на ресорния министър стана ясно, че експертите от здравната комисия ще отстояват забраната. „Нейните членове са предимно лекари, те си дават сметка за всички рискове, свързани със здравето на българите вследствие на тютюнопушенето, така че ще вземат най-доброто решение за здравето на нацията", коментира Атанасова.

Министърът изрази надежда, че народните представители не са забравили клетвата, която са положили в началото на своя мандат. А тя гласи, че всички решения ще бъдат в името и в полза на българските граждани. Атанасова обаче отказа да коментира въпроса с лобирането в парламента: „Такива оценки не искам да правя, но според мен наистина водещо е становището на здравната комисия. Разбира се, впоследствие има и гласуване в пленарна зала, където всъщност ще се види какъв е вотът на парламента, но аз съм дълбоко убедена, че правилното решение е да не се променя режимът", каза тя.

В четвъртък здравната комисия в парламента ще разгледа промените в закона, които разрешават пушенето в заведенията.