Бюджет 2013 „реже живо месо” според Станишев
Бюджет 2013 „реже живо месо” според Станишев / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бюджет 2013 „реже живо месо” според Станишев
59487
Бюджет 2013 „реже живо месо” според Станишев
  • Бюджет 2013 „реже живо месо” според Станишев

ГЕРБ ще оставят като наследство разградена държавност, опразнена хазна и гигантска бедност. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в речта си пред Националния съвет на партията.

По думите му, имаме едно правителство на "върхушката на ГЕРБ", която е превзела цялата страната, „правителство на едрия, персонифициран корпоративен интерес в икономиката".

Станишев изтъкна, че резултатът от сегашното управление е страх, бедност, унищожен бизнес, близо 80 лобистки, корупционни закони и хиляди грешни за страната решения.

По време на заседанието на Националния съвет на социалистите бяха обсъдени още следващите парламентарни избори, референдумът за АЕЦ "Белене" и беше решено следващият национален конгрес на партията да се проведе на 16-ти февруари 2013 година.

Бюджет 2013 реже живо месо според Станишев
netinfo

По думите на Сергей Станишев, правителството е превърнало България в гето на бедността в Европейския съюз: "По последните данни на Евростат, всеки втори българин в бедност или заплашен от социално изключване. Това е с 11% повече отпреди четири години. Да, ние и преди четири години бяхме бедна държава, но хората живееха с по-ясна перспектива и по-добра покупателна способност".

Червеният лидер отправи остри критики за приетия от правителството бюджет за догодина, като според него той не решава никакви проблеми и "реже живо месо" от жизнено важни за страната сектори: "Парламентът приемаше бюджета на второ четене. Естествено нашият алтернативен бюджет, всичките предложения бяха отхвърлени. Но какво залагат за догодина? Залагат събираемост - по-ниска като дял от БВП от 2009 г., кризисната година. Живеем във времето на скъпата държава, която обаче не обслужва интересите на гражданите".

Станишев представи и вижданията си за развитието на партията и бъдещото управление на страната, като по думите му на следващите избори БСП ще отстрани ГЕРБ: "Оказва се, че тази власт е похарчила със 17 млрд. лева повече отколкото предишното управление. На изборите искаме да сложим точка на прехода, на неговите деформации. Искаме да дадем нова перспектива на България като европейска, демократична, конкурентноспособна държава. Да покажем, че ние сме възможната алтернатива".

По темата за АЕЦ "Белене" социалистите изтъкнаха, че ще се търси политическа отговорност към правителството на ГЕРБ за спирането на проекта и че резултатът от референдума може да даде силен сигнал за промяна в управлението на страната.

Бюджет 2013 реже живо месо според Станишев
netinfo