Съвременна апаратура за видеонаблюдение на канализационни системи закупи ВиК Враца. Апаратурата е уникална за България, тъй като е от най-ново поколение и ще може да се използва при оценката на новоизградените участъци по Водния цикъл на Враца,  обясни директорът на дружеството Ангел Престойски. Апаратурата е монтирана в подвижна лаборатория и е закупена след разговори между Община Враца и „В и К” - Враца.

Стойността й е 145 000 евро, които се очаква да се изплатят в следващите две години само от приемането на новите канализационни мрежи, които се изграждат в региона. Работи се с робот с телевизионна камера, който се спуска в канализацията и в реално време показва нейното състояние. Роботът се направлява автоматично от оператор и дава възможност за цялостно оглеждане на канализацията, при което се установява дали са спазени проектните наклони, добре ли са изградени връзките в тръбопровода, има ли пукнатини и деформации.

Дължината на кабела, с който е свързан роботът, е над 300 метра. Експерти от „В и К” демонстрираха новата техника. „Лабораторията ще бъде от полза не само при изграждането на новата канализационна мрежа, но и по време на експлоатацията” – уточни Ангел Престойски, управител на „В и К” – Враца.

„От днес, със съгласието на инженера по проекта за водния цикъл на Враца, при приемането на завършените участъци ще се използва новата лаборатория. С нея ще се доказва качеството на изпълнението на проекта и вложените материали, за да сме спокойни, че всеки лев се влага наистина ефективно, законосъобразно и целесъобразно.



Поехме ангажимент през тази година да засилим контрола по качеството на изпълнение на проекта за водния цикъл на Враца и го изпълняваме. „В и К” е един от най-важните ни партньори по проекта и благодаря на г-н Престойски, че пое ангажимента и бе закупена специализираната лаборатория. С нея контролът на това, което се прави под земята, след завършването на участъците и по отношение на приемането им, ще бъде тотален” – коментира кметът инж. Николай Иванов.

Ангел Престойски на свой ред обяви, че ще се приемат само обекти, които отговарят на българските стандарти и заложеното по проекта. Резултатите, които ще се получават от работата на камерата, ще могат да се използват и за други цели, сред които и инвестиционно планиране.