Една погрешна стъпка лиши голямата надежда на българската лека атлетика Митко Ценов от европейската титла на 3000 м стипълчейз на първенството на „стария континент” за младежи и девойки до 23 год. Шампионатът се проведе в Тампере, Финландия.

20-годишният състезател на СК Атлет (Мездра) бе най-бърз във финалното бягане с време 8:32.74 мин. Втори остана водачът в европейската ранглиста за сезона в тази възраст Абделазиз Мерзуги (Испания) с 8:34.64 мин., а трети се нареди Джузепе Гератана (Италия) с 8:35.55 мин.

Малко по-късно обаче Митко бе дисквалифициран, тъй като се оказа, че след преодоляване на първото препятствие при влизането си в последната обиколка е пристъпил за стотни от секундата извън начертания коридор на пистата.

 

От българския щаб незабавно подадоха контестация до Jury d’Appel, но тя не бе уважена и за шампион беше обявен испанецът Мерзуги. Среброто остана за италианeца Гератана, а бронзa спечели Танго Пепио (Франция) с 8:38.07 мин. Въпреки отнетата титла, по всеобща оценка на специалистите възпитаникът на треньора Йоло Николов е моралният шампион, тъй като неговото превъзходство бe неоспоримо.



Идния месец Ценов, който наскоро подобри националния рекорд на 3000 м с пр. за младежи до 23 г. с постижение 8:27.05 мин., ще стартира на Световното първенство за мъже и жени в Москва (10 - 18 август).

Другият представител на СК Атлет (Мездра) на шампионата в Тампере - Иван Попов, се класира на 19-то място в бягането на 1500 м при младежите. Той финишира десети в първата полуфинална серия с време 3:49.80 мин., което го остави извън финала.