Уникален за България събор на овцевъди ще има на Гергьовден на Арбанаси
52392

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Уникален за България събор на овцевъди ще има на Гергьовден на Арбанаси
  • Уникален за България събор на овцевъди ще има на Гергьовден на Арбанаси

Над 450 агнета, кочове и овце и над 150 кучета от различни породи, както и десетки коне ще видят посетителите на първия по рода си у нас събор на овцевъдите в България. Уникалното събитие е насрочено за 5 и 6 май в района на "Петропавловския манастир" и Арбанаси, съобщи Симеон Караколев-

Председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която е най-голямата овцевъдна организация в страната. Организацията е със седалище във Велико Търново и обединява повече от 400 членове от цяла България.
В 40 шатри посетителите ще могат да опитат и да си закупят продукти от овче мляко. Ще бъдат изложени народни носии от различните краища на страната, чанове, звънци, хлопки, ножове, овчи и агнешки кожи, козяци, черги, китеници, конски амуниции и сувенири. Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете, а в специално разположена минимандра ще проследят пътя за направата на сиренето. Организаторите предвиждат и състезания по доене и стрижене на овце. 30 чевермета ще се въртят през двата дни на събора.

Допълнителна атракция за посетителите ще бъдат демонстрациите на Прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Хората ще чуят и видят овчарски песни и танци от Родопите, гайдари от Калофер, фолклорна програма с участието на оркестър "Канарите", народната певица Ана Борисова, Северняшкия ансамбъл, Ивана, както и актьорите Краси Радков и Виктор Калев.