С тържествен водосвет, отслужен от енорийският свещеник отец Славчо в събота бе открито третото издание на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. Официалното откриване се състоя в ОДК във Велико Търново. В двудневния форум вземат участие над 270 деца и млади изпълнители от музикални школи, училища, детски центрове, Националната музикална академия, НБУ и др. от цяла България, както и гости от Италия, Хърватска, Гърция, Русия, Румъния и Словения.

Организатор е сдружение „Елита” с подкрепата на Община Велико Търново. „Искам да изразя моето удовлетворение, че музикалният форум се утвърди като традиционен за Велико Търново и е включен в общинския културен календар. Но от тази година той е част от националния календар на Министерство на културата, а сегашното трето издание за пръв път се подпомага финансово и от националния фонд „13 века България“. Това е една висока оценка от страна на културното ведомство за качеството и професионализма на конкурса, се обърна към участниците и журито Петя Василева, председател на сдружение „Елита”.

Поздравителни адреси до конкурса бяха получени от НФ „13 века България”, от ПП ГЕРБ, които подкрепят финансово събитието и от НЧ ”Искра”. Конкурсът се провежда в два раздела - вокална и инструментална музика. Изпълнителите са разделени по възрастови категории. Конкурсната програма е много натоварена. Вокалистите се представят с по две песни - една на роден език и една по избор. Инструменталистите представят по две контрастни пиеси, като едната следва да е от български композитор.

Журито, което оценява вокалните изпълнения, е с председател Мими Иванова. В състава му са още Кристиян Аливеж, композитор от Румъния и директор на музикалния конкурс „Star melody” в Букурещ за поп музика, етнопоп и фолклор, както и вокалният педагог Теодора Чернева, ръководител на естрадно студио „Прима” в Пловдив. Тя е в състава на журито по право, тъй като през миналата година нейната възпитаничка Виктория Главчева спечели Гран при на миналогодишния конкурс.



Инструменталистите представят по две контрастни пиеси, като едната следва да е от български композитор. Журито с председател проф. Лилия Наумова селектира изпълнителите на пиано, акордеон, китара, виола, цигулка, контрабас, виолончело и бузуки. В състава му е и известния български композитор Развигор Попов. Надпреварата между инструменталистите се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а между вокалистите - в Общинския детски комплекс.

Днес пред журито се представят солистите от вокалния раздел. Вечерта от 19:00 часа започва гала концерт, по време на който ще бъдат наградени победителите. Наградният фонд на конкурса е в размер на 3 500 лева, осигурени от дарители и спонсори. В двата раздела победителите по традиция ще бъдат наградени с Гран при. Двете големи награди са в размер на 500 лв., като те се осигуряват от Ротари клуб - Велико Търново. Осигурени са още и много предметни награди, медали, плакети, както и грамоти за всички участници.