Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново
63630

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново
  • Кметът Даниел Панов поиска официално автомагистрала "Хемус" да минава до В. Търново

Официално предложение до Министерски съвет - трасето на автомагистрала „Хемус" да преминава в близост до В. Търново, е внесъл кметът на Общината Даниел Панов. В момента автомагистралата е планирана да се строи в близост до Полски Тръмбеш /б.р. виж снимка №2/. Според Даниел Панов обаче във всички европейски държави магистралите преминават до важни транспортни центрове, какъвто е Г. Оряховица- летище и жп- гара или градове, богати на културно- исторически паметници като В. Търново.

По време на посещението на премиера Марин Райков и Дипломатическия корпус под Царевец е обсъден стартирания от Националната компания за стратегически поректи търг за избор на фирма, която да изготви идеен проект за обновяване трасето на автомагистралата. До месец във В. Търново и в други общини от областта ще стартира допитвана до гражданите къде да мине важната пътна артерия. По думите на Даниел Панов трасето трябва да е между селата Самоводене и Поликрайще.

"Хемус" ще се строи до 2017 г. на три етапа: Ловеч- Плевен, Плевен- В. Търново и В. Търново- Варна.Има реална възможност и скростният четирилентов път Русе - Свиленград да минава възможно най-близо до Велико Търново, съобщи още кметът. Към отсечката има заявен инвеститорски интерес и до година и половина изпълнението  ще започне да се финансира.

По разпореждане на служебния премиер и министъра на културата идната седмица ще бъде обсъдена процедурата за промяна на предназначението на 75 дка земеделска земя в Арбанаси в паркова среда. Теренът е парк от 2004 г., но все още без статут. В подножието му има 15 дка общинска площ, която ще бъде предложена за изграждане на денонощен паркинг.



С премиера Марин Райков са коментирани и промени в Закона за културното наследство, които кметът е обобщил и също е внесъл за разглеждане. Те се налагат за да бъдат спасени сградите- паметници на културата. 

Градоначалникът посочи, че е необходимо да бъде  изграден филиал на  Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ във В. Търново, където паметниците са 2,5 пъти повече от тези в Пловдив. След проведен разговор с премиера Марин Райков и министъра на културата Владимир Пенев се е взело решение да бъде обявен конкурс за двама експерти, които ще работят тук и процедурата вече е започнала.

Да бъдат дадени правомощия на общините за управление и надзор по поддръжката на сградите, намалени сроковете за съгласуване и облекчени процедурите при ремонт на сградите, са част от исканите промени в Закона. Иска се още да бъдат изработени образци за окомплектоване документите, на отделните процедури и спецификации за различните видове реставрационни дейности. Предложението е подкрепено от Камарата на архитектите. Според Даниел Панов с тези промени ще бъдат облекчени собствениците на сградите, архитектите и инвеститорите.

Повече за промените в Закона чуйте от кмета в звуковия файл.

В старата част на Велико Търново има около 3000 имота, от тях 670 са обявени за културни ценности, а 18 са паметници от национално значение.