Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново
76545

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново
  • Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново

Дарителска акция стартира групата за бягане и активности, която бе създадена преди осем месеца във Велико Търново. В три заведения в старата столица са  разположени арт кутии за дарения. Събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на зала за групови активности, закупуване на материална база и обезпечаването на текущите сметки. Помещението е предоставено безвъзмездно от търновски бизнесмен, а в заниманията, които са безплатни, може да се включи всеки.

В основата на инициативата „Групово бягане и упражнения- Велико Търново” стои д-р Калин Василев. 31- годишният мъж е завършил генно инженерство в престижни университети в САЩ и Великобритания, но корените му го връщат в старата столица.
„Толкова години в чужбина носих в сърцето си усещането за семейството, за Велико Търново и България. Исках да допринеса нещо за родината и усетих, че е дошъл момента да вложа енергията в родния си град”, сподели Калин.

От шест години младият учен се е отдал на вътрешното си призвание. Развива знания за здравословни храни и активния начин на живот. Участва в маратони, практикува и йога. Това за него не е здравословен, а нормален начин на живот.



„Ситуацията в България е трагична. Водещи сме във всички черногледи статистики в Европа. Така създадох групата във фейсбук „Групово бягане и упражнения- Велико Търново”. В началото се включиха мои приятели .Организирахме инициативи и малко се обезкуражавахме, когато не идваше никой, но днес се включват много хора, а групата достигна над 1000 души”,  с ентусиазъм обясни д-р Калин Василев. Групата тренира заедно и напълно безплатно. Всеки от членовете е готов да сподели знанията си с околните.

Калин признава, че в самото начало минувачите са гледали странно спортуващите младежи. „В България има социална стигма за хората, които се движат в парковете. Днес обаче не те гледат като „онзи лудия, който тича с прилепнало клинче”, защото сме група”, посочи той.

Ученият със задоволство отбеляза, че в групата се включват все повече представители на възрастовата категория 35+. „Много хора мислят, че движението до работа или от магазина с пълните чанти е активност. Да, горят се калории, но не е активност, която дава спокойствие. Необходимо е движението да е целенасочено”, каза още Калин.
Според него в основата на здравето са три фактора, които са свързани- храна, движение  и съзнание.

Чуйте разговора с д-р Калин Василев в звуковия файл.