От АБВ ще отправят парламентарно питане защо земеделското министерство е премахнало дезинфекционния режим за животни на границата с Турция. В южната ни съседка са констатирани 2000 огнища на шап. Идентифицирани са 13 заболявания, повечето от които се пренасят по механичен път, заяви във Варна зам.-председателят на партията Румен Петков. От АБВ ще настояват затворените пунктове за дезинфекция да възстановят работа.

„Успоредно с това, само за периода от месец май до края на миналата година, от този тип дейност в Агенцията по безопасност на храните са постъпили приходи от 7,5 млн. лв. Кой ще ги компенсира? И защо с лека ръка се лишаваме от тези приходи?“, попита Петков.

Той поиска още създаването на Съвет по съдебна реформа, тъй като според него предложенията за конституционни промени се правят на кабинетен принцип.

„Досега са правени четири промени в Конституцията. Всички са свързани със съдебната система и резултатът от тях е катастрофален“, смята зам.-председателят на АБВ.



На предстоящия на 25 април вътрешнопартиен избор за председател на партията, освен нейни членове, право на вот ще имат и симпатизантите. Техният глас обаче ще има консултативен характер. Ще има опция и за електронно гласуване, обясни Румен Петков.

Изборът за председател на АБВ ще бъде между трима кандидати – Георги Първанов – президент на България (2002-2012) и настоящ лидер на партията, Стелиян Стефанов – председател на общинската организация на АБВ в Русе, и Трендафил Величков – член на Изпълнителния съвет на партията и областен управител на Пазарджик.

Целта е да се активизират всички партийни членове. Именно това ще бъде критерий за оценка на структурите – как ще мобилизират симпатизантите и каква подкрепа ще привлекат, посочи Петков. Той добави още, че вътрешнопартийният вот е и подготовка за предстоящите местни избори.

АБВ ще има кандидат за кмет на Варна. Ще се търси сформирането на листа, която да има ключова роля в структурирането на Общинския съвет. От партията ще издигнат кандидати и за районни кметове.