От вчера на Морска гара започна премахването на най-дългия непрекъснат графит в България. 150-метровата рисунка на вълнолома изчезва, за да се освободи място за новия графит, който в събота ще бъде изрисуван от млади таланти. От 10 до 20 часа на 2 юли вълноломът ще бъде арена на Sprite graffiti jam. Фестивалът е част от FUNCITY - Младежкият фестивал на Варна.

Произведението на модерното изкуство ще се разпростира на цели 150 метра, колкото бе дълъг и предишният графит на Морска гара, изрисуван преди 4 години. Новият графит ще изобразява черноморски чудовища - това е темата, заявена от организаторите. Във фестивала за улично изкуство ще се включат 35 екипа/артисти. Всеки от художниците ще рисува на свое парче от стената. Графитите ще бъдат разположени на 3.5 метра височина.



Голямото стенно рисуване ще събере „райтъри" от цяла България и таланти от  Испания, Италия и Сърбия. За да отсеят желаещите да рисуват на Морска гара организаторите проведоха кастинг, в който се включиха над 80 млади творци. Художниците трябваше да представят скица на графита, който възнамеряват да изрисуват.

В рамките на събитието са предвидени различни „работилници" и демонстрации, които ще дадат възможност за изява или първи стъпки на хората с по-малко опит в градското изкуство. За специална демонстрация на последните тенденции в рисуването със спрей и градските изкуства, са поканени и гости от чужбина. На специална детска стена дори най-малките ще могат да се включат в инициативата. 


Дори в събота да вали, фестивал ще има, категорична бе Мария от неформална група „Аморфа" - организатори на Sprite graffiti jam. Пред Дарик тя уточни, че рисуването няма състезателен характер. С това събитие от „Аморфа" имат за цел да популяризират съвременното изкуство в градска среда и способността на младите хора да променят творчески пространството, което споделят.

Sprite graffiti jam ще е своеобразна подготовка на „райтърите" за Националния графити фестивал, който ще се проведе през септември в София.