Хиляди старозагорци излязоха в Нощта на музеите, галериите и .... библиотеките, за да посетят културните институти и атрациите в тях.

Мероприятието, което се организира за поредна година от Община Стара Загора, изкара на улиците от най-малките до най-възрастните и превърна тъмните улици на града в ден.

Желаещи да се включат в Нощта се редяха на опашка в сградата на Историческия музей, за да си купят талонче, срещу което да разгледат всички музеи и галерии в Стара Загора.

Цената за възрастни бе 3 лв., а за ученици - лев.
Танцови и певчески състави, оркестри и театрални студии внасяха допълнително настроение. Преди да влязат в Регионалния исторически музей, любознателните старозагорци изгледаха концерт на ансамбъл „Загоре".



В рамките на мероприятието „Да съхраним спортната слава на Стара Загора" в Лапидариума легенди в различни спортове раздаваха автографи на гражданите. На второ експозиционно ниво посетителите можеха да разгледат находките, открити от археолозите през това лято.

Над тях доброволци от клуб „Традиция" подреждаха пъзела от дарителската акция за реставрация на знамето на Старозагорските въстаници.

Невероятен интерес предизвика ателието за възрастни, в което обаче активно се включиха и малките старозагорци, на четвърто експозиционно ниво на музея. „Вещи в занаята...." майстори и майсторки показваха на съгражданите си своите хобита от които се раждатрат невероятни красоти.

Бижута от най-различни материали, макети на кораби и сгради от картон, дърворезба и производство на съдове от глина с автентично грънчарско колело и рисунки върху стъкло оставяха за дълго край работилниците малки и големи. Те не само разглеждаха, но и получаваха информация за занаятите, с които се занимават вещите в занаята. Най-малките се включиха в направата на най-различни насекоми от мъниста и картички под ръководството на сръчни майсторки.

Как се плетат гердани от мъниста на една кука пък разясняваше търпеливо на посетителите колежката от вестник „Старозагорски новини" Таня Иванова.
Макияж и прическа, а след това и снимка сред старинен интериор, предлагаха коафьори и гримьори в музея.

Мултимедийна презентация за реставрацията и консервацията в Култов комплекс „Ески джамия" от Никола Стоянов изгледаха посетителите на новооткрития Музей на религиите.

Галериите в града представяха творби на местни игостуващи автори.

Библиотека „Родина" също отвори врати през нощта за старозагорци с безплатно записване и безплатен интернет.

Атракциите и проявите продължиха до 2 след полунощ.