В Стара Загора се проведе първата работна среща на Областните центрове по приемна грижа. В нея участваха над 70 специалисти, които работят за разширяването на модела по приемна грижа. Домакин на събитието беше Сдружение "Самаряни", което преди две години основа първия в страната Областен център по приемна грижа. Модела на работа се мултиплицира в още 8 области -Велико Търново, Габрово, Търговище, Смолян, Шумен, Перник, София град и София област.

На 20 април ще стартира национална кампания по приемна грижа. Едновременно с нея ще бъде разкрита и национална телефонна линия, която ще се управлява от екипа на Областния център по приемна грижа в Стара Загора. Предстоят още пет работни срещи в други градове на страната.

Приемната грижа е една от най-добрите алтернативи на родното семейство, за да се гарантира правото на детето да живее в семейна среда, когато собствените му родители не са в състояние да полагат грижи за него. Проектът стартира през 2007 година в Стара Загора. Тук беше създаден първият в България Областен център по приемна грижа. В момента над 7 000 деца в България живеят в 138 домове без родители и семейство. В същото време само 218 деца се отглеждат в приемни семейства.