Заседание на епизоотичната комисия се проведе в община Болярово. То бе ръководено от заместник-председателя на комисията д-р Вълко Вълков (официален ветеринарен лекар на община Болярово), който запозна присъстващите със заповедта на областния управител на Ямбол във връзка с болестта „инфлуенца по птиците”.

Заболяването не е констатирано в България, но вирусът е високо патогенен -  H5N7, и не е известно как този вирус е навлязъл в Европа. До момента няма данни да е засегнал хора. Дивите птици са много устойчиви на заболяванията и по-скоро са преносители. Опасни са всички територии около река Дунав и Черно море. В община Болярово опасност представлява язовир “Малко Шарково”, който като по- голям воден басейн привлича  дивите птици.

Сред мерките, които епизоотичната комисия набеляза са да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете, където се отглеждат; да не се допуска контакт на домашните птици с диви птици; фуражът да се държи затворен и недостъпен за дивите птици; да се създадат условия за разделно отглеждане на домашните патици и гъски от другите видове домашни птици и др.

 

Кметовете и кметските наместници на населените места на територията на общината задължително ще бъдат запознати с набелязаните мерки, съобщават от общинския пресцентър.