Паметник на българската народна певица Вълкана Стоянова бе тържествено открит в село Люлин. В минутка за почит пред паметника преминаха десетки. Сред тях бяха синът й  и правнука Веселин, всички дарители, зам.кметовете на община Стралджа Иван Георгиев, Иван Иванов, Мария Толева, секретаря Атанаска Христова.

Като пред светица заставаха мирно представителите на НАНПТ”Ф.Кутев”,лауреатите на награди от Конкурса-надпяване в Стралджа Радостина Йовкова, Нина Арнаудова, носителката на  Голямата награда Дарина Славчева, ученикът на Вълкана Стоян Варналиев, Тодор Тодоров, техн.директор на ансамбъл „Ф.Кутев”…

Кметският наместник на селото и председател на Инициативния комитет за посторяването на паметника Диньо Капитанов разказа предисторията, възникването на  идеята за съграждането на реликвата, за активната подкрепа от страна на кмета на общината и приемане присърце на идеята от скулптора Минчо Огнянов.

В своето слово кметът на община Стралджа Митко Андонов нарисува с думи  образът на певицата  „По народному скромна и мъдра, топла и сърдечна, със своя вълшебен глас тя естествено и приятно ни пренасяше в онова време което познаваме от спомените на родителите си, от учебниците и книгите, от приказките и легендите. Гласът й се лее плавно , спокойно, нежно, непринудено и леко.



А тя ни се усмихва, поглежда ни с доброта и обич… И ние вече сме нейни пленници!”