Зърнопроизводители от Шумен и региона се включиха в протеста срещу изискването за поставяне на нивомери - с цел недопускане на кражба и контрабанда на гориво. Десетки земеделски машини буквално блокираха за часове бензиностанция в село Царев брод. Машините бяха зареждани с гориво една след друга и на практика достъпът до бензиностанцията за леки автомобили бе невъзможен.

Земеделците категорично изразиха мнението си, че изискването да монтират касови апарати и нивомери на ведомствените и стопанските бензиностанции и цистерни няма да доведе до ограничаване контрабандата на гориво.

„Подобни устройства са прекалено скъпи /между 15 - 20 000 лв. на брой/ и ще натоварят бюджетите ни", заяви Добрин Папазов - земеделски производител на с. Царев брод. По думите му, мнозинството от фермерите в региона няма да поставят нивомери и ще бъдат принудени да зареждат машините си на бензиностанциите, което ще доведе до сериозни проблеми.

„Голямо струпване на машини ще има всяка сутрин на една такава бензиностанция, това е една десета може би от машините, които работят в района и е невъзможно да бъдат обслужвани тези машини", подчерта той. Папазов допълни, че ще има и сериозни затруднения и за движението по пътищата, защото тежката техника се придвижва бавно и заема голяма част от пътното платно.



„Надяваме се здравия разум да надделее и господин финансовия министър да оттегли изискванията, да продължи диалога. Ние не сме против това държавата да се бори срещу контрабандата, но да се бори с нормални средства, а не ние да ставаме изкупителна жертва‘, заяви още Папазов.