Административно-информационен център на Природен парк „Шуменско плато" беше открит днес в местността „Кьошковете" в Шумен. Той е реализиран по два проекта - „Природен парк „Шуменско плато"- европейски парк за бъдещето" и „Устройство и управление на Природен парк „Шуменско плато".

На церемонията по откриването на центъра присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, директорът на парка инж. Сашко Кунев, зам.-областният управител Селиме Кърджалиева, кметът на Каспичан Милена Недева, главният секретар на Изпълнителната агенция по горите инж. Илиан Точев, директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, ст. екпертът в дирекция „Гори и лесовъдски дейности" инж. Георги Тинчев, инж. Емил Гелов - директор на Регионалната дирекция по горите, и инж. Младен Манев - директор на Държавно горско стопанство-Шумен.

Навръх Еньовден гостите на събитието бяха поздравени от 8-годишната Нин Ша Джан от Китай, която изпълни песента „Хубава си, моя горо". На сцената излязоха и ученици от шуменското СОУ „Сава Доброплодни", които очароваха публиката с изкусни фолклорни танци.

Градоначалникът Красимир Костов, от своя страна, също изказа радостта си от откриването на първия обект от амбициозния проект. „Смея да се надявам, че през септември ще открием и пещерата „Бисерна" и астрономическия комплекс на платото", допълни той.



На първия етаж на двуетажната сграда туристите ще могат да се информират за всички пешеходни маршрути, ще се прожектират и филми за най-атрактивните обекти на Шуменското плато. На тяхно разположение е и конферентна зала. Вторият етаж пък е отреден за администрацията на парка.

По проекта ще бъде модернизирана и пещерата „Бисерна", ще се изгради информационен център с астрономическа обсерватория, а заслоните на Шуменското плато ще бъдат основно ремонтирани.