От община Шумен са започнали борба с чимширен молец, който е нападнал храстите в града. Това съобщи на пресконференция по-рано днес Жечка Георгиева - гл. експерт „Озеленяване" към местната администрация. „Чемширите вече са обработени по веднъж, предстои и ново пръскане с препарати през следващата седмица", разказа Георгиева. По думите й, се е наложила и подмяна на част от чемширите в Градската градина, изсъхнали след нападението на гъсениците на този молец. Предстои още около 100 броя от храстите да бъдат подменени.

„От миналата година се забелязва масово нападение от т. нар. чемширов молец, който се предполага, че е дошъл от Румъния и вече навлиза във вътрешността на България. Гъсеницата на този молец изяжда листата на чемшира", разказа Жечка Георгиева. Тя допълни, че поражения по растенията са забелязани не само в Градската градина, а и по централната част на Шумен. „За да се реши проблема храстите трябва да се обработват с подходящи препарати поне 4 - 5 години", каза още главният озеленител на Шумен.

Първоначалната обработка на чемширите в града явно е дала резултат, тъй като към момента не се забелязва да има нападения от гъсеницата и листчетата на храстите са започнали да се възстановяват.

Иначе Георгиева обясни, че през тази година Община Шумен разполага с 20 000 лв. за озеленяване и поддръжка на цветните лехи. Експертът поясни ,че в момента започва лятното зацветяване, каот се засаждат основно цвета от видовете петунии, бегонии, газания и пламък.