213 участници се включват в деветнадесетия национален събор за автентичен фолклор „И си носим песента", който се провежда край омуртажкото село Горно Новково. Съборът бе открит от кмета на община Омуртаг Неждет Шабан. Участниците са от 16 фолклорни състави и 25 индивидуални изпълнители от областите Търговище, Благоевград, Велико Търново, Разград и Шумен
Изпълненията се оценяват от тричленно жури с председател Сашка Ченкова, преподавател по народно пеене в Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" град Котел и в Шуменския университет. Членове на журито са Момчил Генов - музикален редактор от радио Шумен и Стойчо Тончев - хореограф при НЧ „Отец Паисий- 1870" град Омуртаг.
Всички участници в събора получават грамоти. Плакети и парични награди ще получат отличените от журито. Наградният фонд е осигурен от община Омуртаг.
По време на откриването, кметът на Омуртаг Неждет Шабан заяви: „Радостен съм, че и тази година успяхме да организираме този голям празник, част от Културния календар на общината. Въпреки, че съборът е национален от няколко години насам, община Омуртаг със собствени средства организира и провежда събора без никаква външна финансова подкрепа. Въпреки трудностите, ние продължаваме да го организираме ежегодно, за да не се прекъсва традицията, защото поддържането и запазването на многообразието от фолклорната култура са сред основните ни приоритети", допълни още той. 


На форума днес присъстваха заместник-кметовете на община Омуртаг Халиме Адемова и Мехмед Мехмедов, общественият посредник Хасан Хасанов, секретарят на Общинска администрация Рембие Ереджебова, кметът на село Горно Новково Мехмед Мехмедов, общински съветници, кметове на населени места, ръководители на институции и други.
Поздравителен адрес до организаторите и участниците на събора, бе получен от министъра на културата Вежди Рашидов.